• Sevimli Sanat Sergisi 2007/Antwerpen

    26 maart 2009

    Sevim Ünal 1967´de dogdu. İstanbul Büyükada´da ilk ve orta okulu  ve liseyi Heyebelide bitirdi. 1989 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümünden mezun oldu.  Belçika´ya yerleşti. 1993´de Antwerpen Berchem´de bir süre daha resme devam etti. Resmin yanı sıra heykele de ilgi duyan sanatçı  Hoboken Akademisi Heykel traşlık bölümünde eğitim aliyor ve ayni akademide monern resim sanati atolyesine katiliyor. 

    Aynı zamanda sanatçı şiir, kısa hikayeler ve tiyatro oyunları yazmaktadır. Bu oyunların üçü  Belçika´nın çeşitli yerlerinde sahnelenmiştir.  Kendisine ait bir de romani bulunmaktadir. 

    Son donemlerde tekrar resme dönüş yapan sanatçı tablolarında  kadını soyut bir tarzla tema olarak işliyor.   
     

    Sanatçı bu sergiden edineceği geliri Türkiye´de sürdürülen eğitim kampanyalarına destek olmak üzere bağışlayacaktır.  

    Sevim Ünal´ın resim sergisi Antwerpen´de Güzel Sanatlar Müzesi yakınında bulunan Chaldea Kilim Gallery´ sinde 17 şubat ile 24 şubat 2008 tarihleri arasında yapılacaktır. 

    Sergiyi aşağıda belirtilen saatler arasında gezmek mümkündür:
    17 şubat saat 11:00  -  18: 00 arası
    18, 19, 20 ve 21 şubat tarihlerinde saat 11:00  -  15: 00 arası
    22, 23 ve 24 şubat tarihlerinde  saat 11:00  -  18: 00 arası 

    Chaldea Kilim Gallery 
     
    Volkstraat      64 
    2000 Antwerpen
    Gsm: 0477255468 

    Sevim Ünal

     

    Lees meer >> | 1233 keer bekeken

  • Troyoka/Sibel Cemali

    26 maart 2009

     

    “aramıyorum, buluyorum”
                            P.Picasso
     
     
           14 Mart 2009 tarihinde Belçika’nın Anvers kentinde yaşayan Türk ressam Sevim Ünal, ressam Fatma Erhan ve heykeltıraş Hanife Durmuş’un katılımıyla düzenlenen ‘karma resim sergisi’ görülmeye değerdi. Nitekim gerek Büyükelçilik ve konsolosluk(Sn. Ahmet ARDA) düzeyinde gerekse Türk basını ve vatandaşlarının desteği, ilgisi de serginin önemi vurguluyordu.
     
        Sergide sanatsal yaratımın bazen sınırlarda dolaşabildiğini ressam Sevim Ünal’ın figüratif-soyut tarzdaki ‘Semazen’lerinde görmek mümkündü. Renk ve anlamın yeni oluşumlar peşinde koşarken, yeni arayışlara doğru uzanan sanatçının önümüzdeki yıllarda yaratacağı eserler konusunda izleyenlerde daha şimdiden ciddi bir merak duygusu uyandırdığı açıktı... Mavinin kırmızının-gri ve beyazın kullanıldığı tablolar hem tassavufun mistik ruhani dünyasını hem de düşünsel evreni yeniden yorumluyordu. Sergiye katılanlardan bazıları semazenlerin önlerinden geçerken yavaşlıyor, tekrar dönüyor, düşünceli yüz ifadeleriyle az sonra yeniden görünüyordu. Tıpkı semazenlerin dönüşü gibi… Zihinlerindeki Mevlevi semazenlerle, resimdeki görüntü arasında bir bağ kurmaya çalışırken ince bir sınır çizgisinde gidip-geliyorlardı. Mekânın düzenleniş biçiminde de belki bu amaçlanmıştı(!)
     
    Sergiye katılanlar arasında Hollanda’da yaşayan yazarımız Murat Tuncel ve Brüksel’de yaşamını devam ettiren şairimiz Nihat Kemal Ateş de bulunuyordu. Onların da izleyicilerin semazenlerin önünden geçişleri ilgilerini çekmiş olmalı ki kendi aralarında “Bir eserin şiir, öykü veya resim olsun değerliliğinin ölçütü bir defada TÜKETİLMEYİŞİNDEDİR” yorumları kulağa çarpıyordu. Feridun Andaç’a ait olan bu anekdot sanatın yaratıcılık ölçütünün altını bir kez daha çiziyor.
     
    Ressam Sevim Ünal’ın “Özgürlük ve Kadın” teması önceki sergilerinde de hâkimdi. Fırtınaya karşı halaya duran kadınlar, göç yollarına düşmüş derin uçurumları, geçilmez sarp dağları engel tanımayan bizim kadınlar… İçinde bulunduğu laciverdi karanlıktan elindeki güller ve başını çevirdiği gökyüzüne doğru her hücresinde isyan ve başkaldırıyı simgeleyen bir duruş…
     
    Ne olursa olsun Ünal’ın bütün kadınlarında ortak bir yan var; Yaşama EVET! diyen kadınlardı bunlar. Sergide ayrı bir bölümde sunulan ‘Anadolu Kadınının Giyim-Kuşamı’ köşesinde de bunu görmek mümkün…
    Sergide ressam Fatma Erhan’ın ‘keçe’ üzerine yaptığı çalışmalar da ilginçti. Bilindiği üzere keçenin kökleri Orta Asya’ya kadar dayanan Türkmen çadırları ve Toroslardaki dağ köylerinde günlük hayatta da kullanılmaktadır. Bu malzeme artık son demlerini yaşıyor. Keçe ve sanatını yaşatmaya çalışan Fatma Erhan aynı malzemeyi yeleklerde, şapka ve panolarında da kullanmış. Ressamın yazar Murat Tuncel’e verdiği bilgiye göre keçe, kışın sıcak yazın serin tutmakla kalmayıp haşereden, yılanlardan, akrep ve çiyanlardan da koruma özelliğine sahip. Yazarın can kulağıyla dinlemesi bu özel bilgiyi son yazdığı ve Osmanlı Tarihini romanlaştırdığı kitabında kullanmaya niyetlendiğini gösteriyor. Osmanlı para motiflerinin işlendiği “Saadet Düğümü” adlı çalışma ise görülmeye değer diğer bir görsel zenginlik taşıyordu.
     
    Heykeltıraş Hanife Durmuş’un daha çok mimariye yakın tarzdaki heykelleri mekâna ayrı bir hava katarken sanatçının yeni tarzlar deneme konusundaki istekliliği gözden kaçmıyordu. Heykeltıraş ayrıca çeşitli zamanlarda yaptığı gezilerle   “biriktirme ve damıtma” dönemleri dediği gezilere çıkmaktadır.
     
     Sanat ilhamlara bırakılmayacak kadar ciddi bir uğraştır. Diliyoruz ki üç sanatçımızın da arayışları bitmesin…
     
     
    14/03/2009, Sibel Cemali
     
    NOT;“Karma Sergisi” 30 Marta 2009 ‘ a kadar devam edecektir.
     

    Lees meer >> | 1497 keer bekeken

  • Troyoka Resepsiyon

    26 maart 2009

     

    Üç Türk sanatçının ortak 'Troyka' sergisi

    Anvers kentinde ´Troyaka´ adıl altında bir sergi açan Türk sanatçılar Sevim Ünal, Fatma Erhan ile Hanife Durmuş´un eserleri büyük beğeni topladı.
    BELÇİKA´ nın önemli liman kentlerinden biri olarak bilinen Anvers kentinde yaşayan, üç Türk sanatçının ortaklaşa olarak ´Troyaka´ adını verdikleri serginin açılışı gerçekleştirildi.
    Anvers Başkonsolosu Ahmet Arda, Muavin konsolos Nur Alkış ile sanatçıların yakın dostları ve sanatseverlerin katıldığı sergide, özellikle kadın konusunun işlendiği eserler sergilendi.
    Serginin açılışına ve düzenlenmesine öncülük eden sanatçı Sevim Ünal;´ Bu sergi ortak bir çabanın sonucu gerçekleşti. Benim resimlerim yanında heykeltıraş Hanife Durmuş ise stilist Fatma Erhan´ın eserlerinden oluşan bir karma sergi gerçekleştirdik. İyi de oldu. Zira diğer genç kuşak sanatçılara da bir örnek oldu. Bazen yeterli derecede eser üretmek mümkün olmuyor. Bu nedenle eldeki mevcut eserlerin ortak bir şekilde sergilenmesi ve sanatsal faaliyetlere katkı yapılması öne çıkıyor.
    Eserlerimizde ana tema olarak´ kadın´ konusu işlendi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düşündüğümüz bu sergide yer alan eserlerin farklı özellikleri de var´ diye konuştu.
    Anvers´in önemli sanat galerilerinden Berchem 3 K Sanat Galerisi´nde (Driekoningnen Straat 30/2600-Anvers´)30 Mart tarihine kadar açık kalacak olan ´Troyaka´ sergisi ile ilgili olarak, daha geniş bilgiyi isteyenlerin 0477255468 numaralı telefondan alabilecekleri belirtildi.


    Lees meer >> | 2965 keer bekeken

  • TROYOKA

    26 maart 2009

    Lees meer >> | 1142 keer bekeken

  • TROYOKA Berchem

    26 maart 2009

    Lees meer >> | 1638 keer bekeken

  • TROYOKA

    26 maart 2009

    Belçika'da Anvers'te 14 Mart 2009'dan beri açık olan Expo Torokya adlı sergi ilgiyle izleniyor.

    Karma resim sergisine ressam Sevim Ünal'ın yanında heykeltraş Hanife Durmuş, el isleri sanatçısı Fatma Erhan eserleriyle katılmakta. Bu üç sanatçı TOROYAKA olarak bir araya geldiler.

    Driekoningenstraat 30 2610 Berchem' de saat 14:00''den 18'00'e kadar açık olan serginin ilk açılış törenine Anvers Başkonsolosluğu temsilcisi Muavin Konsolos Yunus Emre Özyiğci ve Muavin Konsolos Nur Alkış olmak üzere iş ve sanat çevresinden tanınmış simalar katılmıştı.
    Chaldea Kilim Galerisi´ndeki sergiyi daha sonra Sefire yelda Tanlay, Anvers Başkonsolosu Ahmet Arda ve sanatseverler takip etti.
    Başarılı sanatçıların ilk resim sergisinde kendilerini yalnız bırakmayan sanat çevresindeki dostları Bursal Mercan, Bülent Öztürk, Olgun Mercan, Sibel Cumali, Taylan Duyan ve eşi Ünsal Demiral ile birlikte sergiyi gezerek kendilerine sergi hakkında bilgiler verdi.
    Gelirinin tamamını ´Türk Eğitim Organizasyonlarına ´ bırakmayı amaçlayan sanatçı sevim Ünal ´Genellikle klasik türde yaptığım çalışmalarımda kadın´ı tasvir etmeye gayret gösteriyorum. Özgür Türk Kadınının öz güvenini tuvalime yansıtmaya çalışıyorum. Aynı zamanda şahsen ben Mevlana ve onun felsefeleri hayranıyım. Resimlerimde Mevlana´dan esinlenmemek olmazdı´ diyerek ´karma´ çalışmaları hakkında bilgi verdi.

    Bu gurubum bından sonra birlikte sergilerde yer alacakları billdirildi.

    TROYAKA karma resim sergisinde tema kadın ve özgürlük.
    Sergi 14 Mart ve 30 Mart arası hergün gezilebilinecektir.

    Galeri saatleri: Pazartesi,Cuma 11:30 dan 19:30 kadar
    açıktır ve Cumartesi, Pazar 12:00'den 20:00'ye kadar açık olacaktır.

    Giriş serbesttir.

    Genis bilgi 0477 25 54 68 no'lu telefondan alınabilir.
    Bu değerli sanatçılarımız sanat eserlerini diğer şehirlerde de sergilemek istemekteler. Gerek resmi kurumların gerek sanatsever ve iş dünyamızın bu sanatçılarımıza yardımcı olmaları gerekir diye düşünüyoruz. Resimlerinde, heykellerinde ve tablolarında Türk kültürünü yansıtan bu sanatçılarımızın yalnız bırakılmaması gerekir. Bu konuda duyarlı olan tüm sanatseverlerin kendilerine destek olmasını bekliyoruz.
                            

    Lees meer >> | 1382 keer bekeken

  • LOTSBESTEMMING

    20 oktober 2008

    12/10/2008 - 16:00 Theater
    Turbinezaal
    KADER YOLCUSU - LOTSBESTEMMING
    THEATERGROEP PARANTEZ
    Theatergroep Parantez stelde het stuk Lotsbestemming( kader yolcusu ) voor het eerst voor in cultureel centrum Deurne op 6 juni. Het stuk kende een groot succes.

    In dit toneelstuk wordt getracht een brug te slaan tussen beide culturen. Tijdens de zomervakantie wordt de Turkse Metin verliefd op de jonge en mooie Rita die haar vakantie in Turkije doorbrengt. Rita toont ook gevoelens voor de knappe Turkse jongeman. Na korte tijd beslist het verliefd koppel ondanks de verschillen toch te trouwen. Maar hoe gaan deze verschillen de relatie van het koppel beïnvloeden? Gaan ze uit elkaar of gaan ze blijven vechten voor hun grote liefde? Theatergroep Parantez nodigt jullie uit om dit samen te ontdekken ...

     

    Lees meer >> | 1109 keer bekeken

  • Haberler

    20 oktober 2008

    TİYATRO GÖSTERİSİ
    Sanatçı Sevim Ünal nezaretinde  12 Ekim 2008  Pazar günü Gent/ De Cantrale Kültür Merkezi´nde( Kraankinderstraat,2900) adresinde ´ Kader Yolcusu´ adlı oyunu Parantez Tiyatro Grubu oyuncuları ile birlikte sahneye koyuyor.
    Saat 16.00 da başlayacak oyunu izlemek isteyenlerin daha geniş bilgiyi De Cantrale Kültür Merkezi´nden alması gerekiyor.
     

    Lees meer >> | 1409 keer bekeken

  • ANTWERPEN LOTSBESTEMING SEVIM UNAL

    16 oktober 2008

     

    BOL SORU İŞARETLİ HAYATIMIZA BİR "PARANTEZ" AÇTILAR
    24.09.2008
     
     
     



     

    Sesimiz Tiyatrosu bünyesinde çalışmalarına başlayarak Haziran ayında Anvers Alevi Kültür Merkezi ile işbirliği içinde Anvers’te "Kader Yolcucu" adlı bir  komedi sahneleyen Sevim Ünal öncülüğündeki ekip çalışmalarını Parantez Tiyatro Grubu olarak sürdürüyor.
    Ekip oyunu 12 Ekim saat 20.00'da bu kez de  Kraankindersstraat 29000 Gent adresinde bulunan De Centrale Kültür Merkezi’nde sahneye koyacak.
     
    Flamanca – Türkçe karışık oynanan oyunda I ki farklı kültürden farklı insanların dünyalarını birleştirdiklerinde bu farklılıklara gösterdikleri tepkiler ele alınıyor. Senaryosunu Sevim Ünal’ın yazdığı oyunda Belçikalı Rita ile turizm yöresinde tanıştığı ve Belçika’ya getirdiği Metin’in ortak yaşamlarından kesitler sunuluyor.
     
    24/09/2008, Haber Merkezi

    Lees meer >> | 1197 keer bekeken

  • KADER YOLCUSU

    16 oktober 2008

     

    'Kader Yolcusu' Gent Kenti'nde sahnelendi

    Tatilde tanışan bir Türk ile Belçikalı bir kadının öyküsünden yola çıkılarak hazırlanan ´ Kader Yolcusu´ adlı tiyatro eseri, Anvers´ten sonra Gent Kenti´nde sahnelendi.
    BELÇİKA´ nın Anvers Kenti´nde yaşayan Türk kızı ressam Sevim Ünal tarafından yazılan ve sahneye konan ´ Kader Yolcusu´ adlı oyun, Anvers´ten sonra Gent Kenti´nde de sahnelendi.
    Gent Kültür Merkezi ´ De Cantrale´ de sahnelenen oyunda; Aylin Deniz, Olgun Mercan, Alice Uçar, Volkan Özşahin, Bursalı Mercan, Cevher Mercan, rol alırlarken, oyunun yönetmenliğini ise Sevim Ünal üstlendi.
    Anvers Kenti´nden sonra eserin Gent Kenti´nde de sahnelenmesine büyük önem ve değer verdiğini söyleyen Sevim Ünal;´ Sosyal yaşamımızda önemli yer tutan ´ithal damat´ konusuna farklı bir pencereden bakan, irdeleyen, sorgulayan bir espri içinde eseri yazıp sahneye koydum. Buradan hareketle farklı dünyaların insanlarının kültürel farklılıkları ve çatışmaları yanında, ´ Ne olursa olsun Avrupa´ya gideyim´ diyen Türk gençlerinin içine düştükleri derin açmazları bu oyunda alabildiğine ortaya koyduk. Oyunda özellikle Türk kökenli oyuncuların yer alması bizim içinde önemliydi. Ayrıca iki dilli bir eser oldu. Hem Türkçe´ye ve hem de Flamanca´ya bu eserde yer verdik. Bununla öncelikle konuşulan iki dilin önemine dikkat çektik. Bu nedenle Akca ve Sesimiz tiyatro gurubunda yer alan arkadaşlarımızın ´ Kader Yolcusu´ oyunda birlikte yer aldılar´ diyerek, eserin Belçika´nın diğer kentlerinde de sahnelenmesi için çabalarının sürdüğünü söyledi.

    Lees meer >> | 1524 keer bekeken

  • Meer blogs >>